Inmiddels scharrelen onze Buitengewone varkens al rond op 12 plekken door heel Nederland. Hoog tijd dus voor een kijkje op locatie! We lichten elke maand een locatie uit aan de hand van een bezoek en interview. Deze maand: locatie Vlagheide in Eerde!
Even voorstellen: de persoonlijke achtergrond van Gerard!
Gerard Gloudemans is tot 1994 altijd zelfstandig boer geweest. Hij was de trotse eigenaar van 160 vleesvarkens tegelijk (dus 320 per jaar), 60 melkkoeien en 40 stuks vleesvee, gehouden volgens de richtlijnen van de reguliere veehouderij. De appel viel niet ver van de boom wat betreft het varkens houden! Zoon Stan stapte namelijk 20 jaar later zelf óók de varkenshouderij in. Hij deed dat wel op zijn eigen manier, in de vorm van Buitengewone Varkens.
Achtergrond van de locatie:
Het grondgebied waar de varkens scharrelen, is een bijzondere plek. Het is namelijk een particulier natuurgebied, aangelegd door Gerard zelf. Symbolisch bedoeld om na alle jaren veeteelt iets terug te doen voor de natuur als dank voor het gebruik. Het gebied bestaat uit allerlei delen, waaronder een vijver en een ‘kooiplas’ van elk een hectare groot. Daaromheen bos met allerlei soorten (fruit)bomen en in een van de vijvers een eiland met een kooikershuisje erop. Het terrein wordt sinds de opzet ook gebruikt voor recreatie, rondleidingen en andere educatieve doeleinden. Buitengewone Varkens is een onderdeel van deze omgeving, net zoals de Lakenvelderkoeien er ook rondlopen.
Buitengewone Varkens en locatie Vlagheide:
Sinds Stan in 2014 mee ging doen met Buitengewone Varkens is zijn vader Gerard de dagelijkse zorg voor de varkens gaan doen.Er kwam eerst een flinke groep van 20 Bonte Bentheimers die opgroeide als vleesvarkens. Het volgende seizoen nam Gerard de Gasconne zeugen en beer over van een locatie in oost Nederland die ging sluiten. Een paar maanden later had Gerard dus ook biggen te verzorgen die naar andere locaties gingen, wat hij drie jaar heeft gedaan. Daarna werd de locatie weer een plek voor vleesvarkens, omdat de zeugen naar onze locatie De Locht aan de andere kant van Eerde werden verhuisd. Er groeien per jaar op de Vlagheide twee groepen van ongeveer 15 varkens op.
Hoe het begon:
Buitengewone Varkens is begonnen met kleine, verplaatsbare hutjes waar de biggende zeugen goed in konden nestelen en schuilen. Op den duur is daar een grote stalen container – de Mobi-hog zoals wij hem noemen – bijgekomen om te dienen als schuilplaats voor de grotere vleesvarkens. Afgezien van de schuilgelegenheden hebben de varkens, zoals op iedere locatie, altijd buiten gelopen.
De plek waar de varkens lopen op het terrein wordt om de zoveel tijd gerouleerd om de bodem niet teveel uit te putten.
Wist je dat…:
- Er in de buurt een slager woont die elke zomer met zijn kleinkinderen vaak naar de locatie fietst om bij de varkens te kijken? Van oudsher werd er door slagers ook met de robuuste varkensrassen gewerkt zoals wij doen, maar sinds de komst van de roze ‘binnen’varkens is deze kwaliteit bijna niet meer te krijgen. En dat is zonde volgens de slager. Vol trots wordt er tijdens zo’n bezoek aan de kinderen verteld over de varkens en hoe lekker en goed het vlees is! Dat is wel anders dan wat de meeste kinderen tegenwoordig leren over vlees en varkens van hun ouders…
Leuke anekdote:
Eens in de zoveel tijd wordt ons voer per vrachtwagen geleverd. Een chauffeur die voer kwam brengen is eens op een bankje gaan zitten om in het zonnetje zijn boterham te eten, kijkend naar de schoonheid van deze manier van varkens houden. Hij bleek al tientallen jaren in het vak te zitten, maar hij belde achteraf speciaal naar ons op om te vertellen dat hij zo had genoten van het tafereel dat hij ontroerd had mogen aanschouwen: zeug en beer die samen het hok uit kwamen wandelen met de kleine biggetjes om zich heen, een hele varkensfamilie in de vrije natuur.
Uniek aan deze locatie:
Dat het zelf aangelegde natuurgebied zo’n mooie rol heeft in het verbeteren van de biodiversiteit in de regio en dat de varkens daar een rol in hebben gekregen.
Door: Lisa Rotteveel