Locatie Klein-Graffel – Warnsveld

Geplaatst op 23-01-2022

Een prachtige locatie waar we sinds maart 2020 zitten, ligt vlakbij de stad Zutphen en toch midden tussen de bossen en landgoederen. Het is de locatie Klein-Graffel waar René en Ineke Hissink het afgelopen jaar binnen hun bedrijfsvoering bewust de overstap hebben gemaakt naar slow food, met meer tijd, ruimte en welzijn voor mens en dier.

René vertelt: “Al langer stond ons de anonieme massaproductie voor de wereldmarkt tegen, waarin je als boer niets van je eindproduct terugziet en je langzamerhand het contact met de klant verliest. Terwijl dat dírecte contact met de consument nou juist iets is dat bij ons past. Als echte Zutphense stadsboer (de familielijn gaat traceerbaar terug tot 1220) verkochten wij generaties lang melk, vlees, aardappelen en groente direct aan stads- en streekgenoten. Na consumptie werden de aardappelschillen en restant keukenafval weer opgehaald voor de beesten. Een heel circulair systeem toen al, waarbij je gelijk in contact stond met je afnemers. Deze korte keten wilden wij weer terug op ons boerenerf en Zutphense stadsweiden. Wij kwamen toevallig in contact met Buitengewone Varkens dat op het gebied van vervoer, afspraken met de slagers, verpakken en prijzen al veel ervaring had en welk concept ons erg aanspreekt. Het gevoel met Buitengewone Varkens was gelijk goed en een paar weken later liepen de eerste 10 varkens al bij ons in de wei!“

René en Ineke staan verbaasd van de continu aanloop die dat geeft. “Telkens vertellen we wat we doen en waarom we dat doen”, vertelt Ineke enthousiast. “Daarbij komt mijn ervaring als VVV stadsgids Zutphen en ontvangst van vele schoolklassen in het verleden voor rondleidingen op de boerderij goed van pas. Het publiek is kritisch en wijs. “Ze vragen me de oren van de kop” lacht Ineke. “Maar omdat we nu alleen vlees produceren met voer van eigen land en voer dat is gemaakt van restproducten, klopt onze kringloop!”.

Sinds de zomer is er ook een boerderijwinkel bij het bedrijf die open is op vrijdag van 15 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur. Daar wordt ons varkensvlees verkocht samen met rundvlees van Hissinks eigen koeien. Dit zijn koeien van het ras Maas- Rijn- en IJsselvee, kortweg MRIJ genoemd. Inmiddels lopen er ook 20 Lakenvelders rond, die samen met Buitengewone Varkens als Buitengewone Koeien op de markt worden gezet. “Zo combineren we de logistieke stromen en kunnen klanten een breder assortiment krijgen, want ze zijn wel gewend op één plek meerdere dingen te kopen”, besluit René. In de boerderijwinkel op Klein-Graffel is naast Buitengewoon vlees, sinds kort ook zuivel en eieren van eigen beesten verkrijgbaar.

Copyright © 2024 Buitengewone varkens. Website ontwerp door Berendsen Media en realisatie door Berendsen Development - Privacystatement