Dit voorjaar hebben we alweer een nieuwe locatie in gebruik genomen. Bij ZZP timmer- en klusjesman Richard (van kattenluik tot carport) gingen eerst vier bonte bentheimers ‘op proef’. Inmiddels zijn er 9 jongere biggen bijgeplaatst die een bijzondere taak hebben. Richard wil namelijk een voedselbos maken op de grond achter zijn huis en in overleg met Landschapsbeheer Utrecht werd een mooi inrichtingsplan gemaakt.
Maar hoe krijg je het weiland ‘zwart’ zodat het geschikt is om aan te planten? De loonwerker dacht het weiland dood te spuiten met gif en een jaar maïs te telen. Dat paste niet in de filosofie van Richard, die heel bewust om gaat met zijn omgeving en hij ging op internet op zoek naar een alternatief. Daar kwam hij ons tegen en nog geen twee weken later was Richard één van onze buitenvarkenshouders.
Richard praat nu al vol enthousiasme over ‘Henk’ en zijn harem: “Ze zijn ongelofelijk intelligent! Je merkt gewoon dat ze de omgeving en mij heel goed in zich opnemen. Ze weten precies wanneer ik kom voeren, hoewel ik de hele dag op het erf rondloop”.
Maar Richard voert net iets minder dan Buitengewone Varkens gewend is, want ze moeten in de herfst wel alle gras en wortels op hebben! Dat is precies wat wij leuk vinden aan deze samenwerking: de varkens hebben toegevoegde waarde voor mens en omgeving.
Richard gaat verder over hoe het enkele weken geleden begon: “Ik dacht, straks komt er zo’n botte varkenshandelaar hier 10 varkens uit zijn kar gooien en vertrekt weer. Maar dat bleek even anders te zijn! Josse nam uitgebreid de tijd om de locatie in te richten en mij te vertellen over het bedrijf en de varkens, de voerschema’s enzovoorts. Buitengewone Varkens is echt bezig met dierenwelzijn!”
Richard denkt dat het houden van varkens niet eenmalig zal zijn: “ik probeer straks een kleiner groepje continu in het voedselbos te houden waar er plekken moeten worden schoon gevreten van onkruid of wanneer we nieuw willen planten”.