Feest voor de Varkens - 5 jaar Buitengewoon

Geplaatst op 23-01-2022

Precies 5 jaar geleden begonnen we met de buitengewone varkens. Toch reden voor een – bescheiden – feestje. Zojuist een mandje valappels van mijn boomgaard naar de varkens in het weitje naast de buren gebracht. Ze smulden er heerlijk van. Hap, hap, hap, slik weg. Ieder een paar appels….

We begonnen destijds in 2011 met twee Bonte Bentheimer zeugen in een boomgaard in Twente. De ‘noabers’ hadden toen we met auto met aanhanger aankwamen een grote tak over de inrit gelegd, zodat we er niet langs kwamen. In vroeger tijden was dat gebruikelijk. Als iemand in de buurt een zeug had gekocht dan betekende dat een zekere rijkdom en was men de naaste buren een borrel verschuldigd. Er werd dan gedronken op een voorspoedig leven met veel biggen voor het dier. Of die borrel ons geholpen heeft?

Na de zeug kwamen er 8 zwarte Gasconne varkens bij in het bos van het landgoed van Scholten. Uit Engeland hadden we speciaal hutjes laten komen zodat ze een mooi huisje hadden. De Engelse voertonnen bleken niet altijd zeug-proof. Het was meer speelgoed dan functioneel. Het bos zelf was een prachtige tuin voor de varkens. Veel van onze crowdfunders – de friends, fools & family – zijn op bezoek geweest op onze open dagen en hebben een varkenssafari beleefd. Prachtige herinneringen.

Ons vertrekpunt was om het meest diervriendelijke en meest smaakvolle vlees te maken. En dat is zo gebleven. Onze varkens hebben heel veel ruimte. Per varken meer dan 100 m2 per dier. Samen in een wei altijd meer dan 5000 vierkante meter. Zeg maar een voetbalveld met ongeveer 20 varkens. Letterlijk hebben we in Amsterdam een voormalig voetbalveld als varkensweide. Ze kunnen er doen wat ze willen. Uitslapen tot half 10, even naar de voerplaats lopen of er nog brokjes zijn. Een plasje doen. Een rondje door de wei rennen en daar in die ene hoek nog wat wormen of slakjes bij elkaar wroeten. En naar de mensen kijken die af en toe voorbij scharrelen aan de andere kant van de draad. Naast veel ruimte krijgen ze de tijd.

Mooi om te zien. Voor een buitengewoon varken is het elke dag een beetje feest.

Willem & Stan – buitengewone varkensboeren

Copyright © 2024 Buitengewone varkens. Website ontwerp door Berendsen Media en realisatie door Berendsen Development - Privacystatement