Duurzame verpakkingen

Geplaatst op 23-01-2022

'Onze Buitengewone Varkens scharrelen, wroeten, en luieren op akkers, in bossen en op weilanden. Een verwend leven, zoals varkens verdienen!'  Deze tekst is niet voor niets op onze labels te lezen.

Dat duurzaamheid wat betreft het houden van varkens bij Buitengewone Varkens hoog in het vaandel staat, wisten jullie natuurlijk allang. En dat het beste dierenwelzijn zorgt voor de beste vleeskwaliteit, hebben jullie ook allang geproefd. Maar dat wij sinds kort ook onze verpakkingen in een duurzamer jasje steken, is iets nieuws! 

Als duurzame, lokale onderneming heeft Buitengewone Varkens op de eerste plaats altijd het welzijn van de varkens. Daarna volgt de rest, bijvoorbeeld nieuwe ingrediënten in de droge worsten (zoals worst met speciaalbier en truffelworst) die we het afgelopen jaar ontwikkeld hebben. 

Nu zijn we aanbeland bij de volgende stap: duurzamere verpakkingen! Ook daarvoor zijn we begonnen bij de droge worsten; die konden wel een nieuw, hip jasje gebruiken. Wat het precies geworden is lichten we graag toe.

Allereerst is het goed om te beseffen dat er voor verse producten, zoals vlees, vis en zuivel strikte verpakkingseisen zijn. Het spreekt voor zich dat een karbonaadje niet zomaar in een papieren zak verkocht mag worden. En dat verse worst alleen in een vel papiert wikkelen tegenwoordig ook geen goed idee meer is. Daarom werken we al sinds het begin met kunststof verpakkingen, die we vacumeren om de beste kwaliteit te kunnen garanderen. Afgezien van de hoeveelheid materiaal, is het vacuum verpakken van vlees een hele duurzame oplossing. Het vlees kan op deze manier namelijk heel lang bewaard blijven, omdat het zuurstofgehalte zo laag wordt gemaakt, dat micro-organismen die voor bederf zorgen zo min mogelijk kans hebben om te groeien.  Daarnaast vriezen we (bijna) al onze producten ook in, voor extra veiligheid en houdbaarheid. Zelfs tot aan de deur wordt het vlees bevroren vervoerd; de zwarte tempex dozen isoleren zo goed dat het vlees hier urenlang bevroren in kan blijven. Zoals bekend recyclen we deze met ons statiegeldsysteem, ook vanuit duurzaamheidsoogpunt. Veel andere opties voor het veilig verpakken van verse producten zijn er momenteel helaas nog niet. Voedselveiligheid gaat natuurlijk boven alles, dus het is wachten op duurzamere kunststofalternatieven. Tot die tijd is vacumeren en bevriezen de beste manier voor ons.

Goed, heel praktisch allemaal, maar het oog wil natuurlijk ook wat! Afgezien van de primaire verpakking (kunststof), werken we voor onder andere de worsten met papieren labels. Hierop staat van alles: de smaak, hoeveelheid en ingrediëntendeclaratie bijvoorbeeld. Dat werd altijd op regulier karton gedrukt, maar we zijn overgestapt naar een duurzamere oplossing. Vanaf de nieuwe druk worstenlabels en flyers zijn we overgestapt naar materiaal van landbouwafval! Paper Wise Earth Pact Natural om precies te zijn. Dit papier wordt niet gemaakt uit houtvezels, maar uit bagasse, een restproduct uit de suikerriet-industrie. Bagasse is de vezelige pulp van de stengels en bladeren die overblijft nadat het sap uit de suikerrietstengels is geperst. In bagasse zit een hoog percentage cellulose, wat het uitermate geschikt maakt voor het vervaardigen van papier en karton. Het is dus 100% boomvrij papier.

Een goede stap in de duurzame richting dus: papier van reststromen uit de agrarische sector, voor het verpakken van producten uit de agrarische sector! Circulair zou je dit dus zeker kunnen noemen.  

Copyright © 2022 Buitengewone varkens. Website ontwerp door Berendsen Media en realisatie door Berendsen Development - Privacystatement