Circulaire economie: aardappelen, groente en …. varkens

Geplaatst op 23-01-2022

Je maakt aparte dingen mee als buitengewone varkensboer. Vanmiddag word ik gebeld door een jongedame van een nieuw restaurant concept. Ze vraagt of onze varkens ook aardappelen lusten met groente en fruit toe. Mjaa natuurlijk maar waarom vraag je dat? Ze vertelde dat ze enkele maanden geleden waren gestart met een initiatief tegen voedselverspilling.

In Amsterdam en nu ook in Den Haag en binnenkort zelfs in Utrecht hebben ze een restaurant geopend. Daar koken ze voor bijna 100% met producten die weggegooid worden door de supermarkt. Aardappelen, groente en fruit dat nog prima voor menselijke consumptie geschikt is maar waar een vlekje op zit, een randje aan zit maar wat zeker nog goed is.

Elke dag halen ze bij de supermarkt kratten vol op. Elke dag in wisselende hoeveelheden. Soms heel veel aardappelen, dan weer veel witlof of paprika. Het vergt veel creativiteit van de koks om iedere dag met een menu te komen dat wordt gevoed door de overvloed van de wegwerpmaatschappij. Regelmatig is er  echter van het één of het ander te veel en nu zoekt het anti-verspillings restaurant ook weer een goed spoor om haar overvloed aan kwijt te raken.

Of we belangstelling hadden voor hun overvloed. Op zich wel, maar ik moet er even heel goed over nadenken. Wat in principe geschikt is voor de mens dat mag een varken toch zeker ook eten? Onze varkens mogen wettelijk geen verwerkte voedselproducten eten maar hele komkommers, appels of pompoenen voor de varkens; daar zie ik geen probleem in. Ik heb ooit een spoedcursus veevoeding gehad en weet dat groente en zeker fruit een positieve invloed heeft op de smaak van het vlees. En net als voor de mens geldt ook voor een varken: verandering van spijs doet eten.

En het varken maakt de kringloop weer rond.

Willem & Stan – buitengewone varkensboer

Copyright © 2024 Buitengewone varkens. Website ontwerp door Berendsen Media en realisatie door Berendsen Development - Privacystatement