Erwtensoep recept - Oma's geheim!

Geplaatst op 30-10-2023

Erwtensoep recept met rookworst - Oma's geheim

De dagen worden korter, de temperaturen dalen, en dat betekent maar één ding: Oma's befaamde boeren snert met rookworst. Dit traditionele recept, al jaren binnen de familie gekoesterd, wordt gedeeld met de gehele familie zodra de soep klaar is. In deze blog duiken we in Oma's keuken en ontdekken we wat deze soep zo bijzonder maakt. Van ingrediënt tot sudderproces, maak je klaar voor een buitengewone culinaire ervaring.

Benodigdheden (voor 6 of meer personen):

500 gram Groene Spliterwten;
1 hips met been van ongeveer 500 gram;
200 gram rookspek in blokjes;
1 flinke mergpijp;
2 runderbouilonblokjes;
2 uien, grof gesneden;
Peper en zout;
1 winterwortel;
1 selderijknol;
2 grote aardappels
1 prei;
2 Laurierblaadjes
1 bosje bladselderij;
1 bosje peterselie;
1 rookworst

Niet alle producten voor deze Erwtensoep op voorraad?

Geen zorgen! Hips, spekblokjes, mergpijp en rookworst zijn eenvoudig online te bestellen via https://buitengewonevarkens.nl/producten, te vinden onder het kopje "Varkensvlees" en de mergpijp is te vinden onder het kopje "Grasgevoerd rundvlees".

Assortiment vlees

Bereidingswijze oma's erwtensoep met rookworst

Stap 1:
Spoel spliterwten in een zeef onder koud stomend water. 
 
Stap 2:
Zet een grote soeppan op met 3 liter water, breng aan de kook en voeg vervolgens de spliterwten, hamschijf, blokjes spek, mergpijp, boullionblokjes, stukjes uit, peper en zout toe. Laat het langzaam aan de kook komen, schep vervolgens het schuim af en laat het 1 uur rustig sudderen op het kleinste vuur. Roer de inhoud af en toe.
 
Stap 3:
Schil in de tussentijd de wortel, knolselderij en aardappelen, en snij ze vervolgens in blokjes. Snijd de prei in dunnen ringen, was deze goed uit. Doe vervolgens de groenten samen met de Laurierblaadjes in de soep. Laat dit rustig nogmaals een uur gaar worden door af en toe te roeren, ook over de bodem, anders brandt de soep aan.
 
Stap 4:
De spliterwten moeten helemaal stukgekookt zijn. Vis vervolgens de laurierbladeren, mergpijp en de hamschijf uit de soep. Laat dit even afkoelen, vervolgens kan je van de hamschijf het vlees afplukken en terug in de soep doen. Roer de soep goed door, houd tegen het koken aan.
 
Stap 5:
Laat de rookworst 15 minuten mee verwarmen in de soep, haal hem er dan weer uit. Snijd de rookworst in plakjes en doe de plakjes rookworst weer vervolgens in de soep. Hak vervolgens de bladselderij en peterselie grof, en voeg deze toe. Proef de soep en breng flink op smaak met peper en zout. Laat de soep vervolgens nog 15 minuten door verwarmen. Roer regelmatig.
 
Stap 6:
Serveer de Snert met een sneetje roggebrood met katenspek en een lik mosterd en geniet ervan!

Tip voor het maken van Boerensnert!

Maak de erwtensoep een dag van tevoren en laat in de nacht de soep “indikken”, hiermee verdient de soep het predicaat ‘boerensnert’. Laat de soep zonder deksel afkoelen en bewaar afgedekt op een koele plaats, liefst in de koelkast. 

Copyright © 2024 Buitengewone varkens. Website ontwerp door Berendsen Media en realisatie door Berendsen Development - Privacystatement