Stap 1:
Spoel spliterwten in een zeef onder koud stomend water.
Stap 2:
Zet een grote soeppan op met 3 liter water, breng aan de kook en voeg vervolgens de spliterwten, hamschijf, blokjes spek, mergpijp, boullionblokjes, stukjes uit, peper en zout toe. Laat het langzaam aan de kook komen, schep vervolgens het schuim af en laat het 1 uur rustig sudderen op het kleinste vuur. Roer de inhoud af en toe.
Stap 3:
Schil in de tussentijd de wortel, knolselderij en aardappelen, en snij ze vervolgens in blokjes. Snijd de prei in dunnen ringen, was deze goed uit. Doe vervolgens de groenten samen met de Laurierblaadjes in de soep. Laat dit rustig nogmaals een uur gaar worden door af en toe te roeren, ook over de bodem, anders brandt de soep aan.
Stap 4:
De spliterwten moeten helemaal stukgekookt zijn. Vis vervolgens de laurierbladeren, mergpijp en de hamschijf uit de soep. Laat dit even afkoelen, vervolgens kan je van de hamschijf het vlees afplukken en terug in de soep doen. Roer de soep goed door, houd tegen het koken aan.
Stap 5:
Laat de rookworst 15 minuten mee verwarmen in de soep, haal hem er dan weer uit. Snijd de rookworst in plakjes en doe de plakjes rookworst weer vervolgens in de soep. Hak vervolgens de bladselderij en peterselie grof, en voeg deze toe. Proef de soep en breng flink op smaak met peper en zout. Laat de soep vervolgens nog 15 minuten door verwarmen. Roer regelmatig.
Stap 6:
Serveer de Snert met een sneetje roggebrood met katenspek en een lik mosterd en geniet ervan!